Pseudoarbejde skal til livs i Rødovre
Med lov skal land bygges, men ville hver mand nøjes med sit eget og lade mænd nyde samme rettigheder, da behøvede man ikke en lov. Sådan står der i Jydske Lov bog 2. 1241 af Kong Valdemar. Desuden tilføjes at loven skal være ærlig og tålelig.
En opgørelse fra ugebrevet A4 viser, at der i Danmark er blevet vedtaget 65.000 love, bekendtgørelser og cirkulærer siden 1980. Antallet af ord, der regulerer borgere og virksomheder er oppe på ca. 23 mio. Det er en tredobling siden 1989, hvor tallet var 7,6 mio. Hvis hastigheden fortsætter i samme tempo, vil regelmængden 23-dobles i min levetid.
Hvis dette fortsætter så er det utænkeligt, at vi nogensinde kommer bureaukratiet til livs og vi gør det dermed sværere og sværere for hinanden. Et godt eksempel fra mit lokalområde er lokalplan 148, på trods af mange gode høringssvar har bureaukratiet gjort sit til at planen indeholder en masse forordninger, som ingen nogensinde har efterlyst. For eksempel skal husejere nu ud og måle store træer i haven og står der et træ som i tykkelse måler over 75 cm en meter fra jord, så skal man spørge kommunen om lov førend man topskærer det.
Samtidig med at kommunen er i gang med at foreslå lovgivning, reformer og justeringer. Så arbejder kommunen der ud af med projekter og ideer i et næsten selvfødende kredsløb, hvor ideer generes af systemet selv og lægger beslag på medarbejdernes tid helt ude på eksempelvis de enkelte skole. Jeg kan læse i Rødovre Lokalnyt at 200 skolelærere og skoleledere i Rødovre kommune har været på temadag for at udforske forskelle mellem nutidens og fremtidens skole ved hjælp af farvede kegler. Jeg tør slet ikke tage fat i lommeregneren og udregne beløbet på dette totale spild af lønkroner. Samtidig sidder jeg i skrivende stund og ser på min datters skoleskema, hvor 30% af undervisning i denne uge har var dækket af tilkaldevikarer. Og jeg kan også konstatere, at både ledelse og medarbejdere har travlt, så travlt at der både bliver givet køb på tavshedspligten og lovgivningen om persondataforordningen, når der skrives rundt på Aula.
Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at medarbejderne bare gerne vil have lov til at passe deres arbejde indenfor deres fagområde. Skolelærer vil gerne undervise, pædagoger vil gerne tage sig af vores børn og social-og sundhedshjælperen vil gerne hjælpe kommunens borgere. Desuden ved jeg at dygtige medarbejder sagtens kan udvikle sig indenfor deres fagområder i dagligdagen, uden at nogen kommer forbi med et udviklingsværktøj eller et nyt projekt. Det mener jeg, at de skal have ro til, da det gavner kvaliteten og arbejdsglæden.
Derfor vil jeg arbejde for at
1, pengene bruges ude blandt de medarbejdere, der har direkte kontakt med borgerne i kommunen. Det hjælper ikke noget, at skolelærerne sidder og kigger på farvede kegler, samtidig med at vores børn undervises af tilkaldevikarer, der ofte komme direkte fra gymnasiet.
2, at kommunen giver fagpersonerne ro til at passe deres kerneydelse.
3, kommunen ikke forbliver et lukket selvfødende system, der planlægger pseudoarbejde, forandringsprocesser og løsrevne projekter. Som ingen borgere eller fagpersoner efterspørger.