Vi bliver alle ældre og i den del af livet krav på en værdig og indholdsrig alderdom. Efter et langt liv får de fleste behov for hjælp, og jeg mener, at det er fællesskabets tur til at betale tilbage med
omsorg, pleje og hjælp.
Alle kan komme til at føle sig alene eller ensomme. Hvis man pludselig mister sin ægtefælle eller bedste ven, eller ens fysiske tilstand gør, at det bliver svært at komme ud, så kan ensomhed ramme selv den mest sociale person. I yderste konsekvens kan det være livsfarligt, at føle sig isoleret og ensom. Rigtig mange ældre mennesker vil derfor have glæde af en hjælp, som rækker ud og invitere vedkommende til at deltage i et jagtforedrag, madlavningskursus eller tv-banko.
Jeg vil arbejde for at vi sikrer ordentlige vilkår for frivillige og foreninger, der arbejder på området, så også ældre uden netværk bliver taget i hånden og får del i positive oplevelser og glæder. Plejehjem med tilbud om aktivitet, følgeordninger og kontakt kan styrke livsglæden og det sociale samvær, ligesom kommunerne skal sikre let og tilgængelig oplysning om aktivitetscentre.
Ældre skal mærke, at der bliver taget hånd om dem og at der lyttes til deres ønsker og behov. Vi skal sætte mennesket i centrum og lade vores ældre bestemme, hvad der er bedst for dem i deres liv – for det ved man naturligvis bedst selv. Om det er plejehjem, ældrebolig eller andet som man som ældre ønsker at flytte til, så skal der lyttes. Lysten til at bestemme over egen hverdag forsvinder naturligvis ikke, blot fordi man bliver ældre. Jeg ønsker at styrke selvbestemmelsen ved at styrke det frie valg.
Jeg tror på at mere omsorg kan mindske brug af medicin. Med små forandringer kan plejepersonalet gøre livet bedre for de ældre. Eksempelvis har plejehjemmet Dagmarsminde god erfaring med at
lade fysisk aktivitet, menneskelig kontakt og omsorg for de ældre fylde mere. Dermed har de ældre kunne klare sig med mindre medicin.
Hvert år eftersøges omkring 1.000 borgere med demens i DK, efter de har forladt deres hjem. Det er synd for den demensramte, der bliver forvirret og måske bange, og det er anledning til stor bekymring for de pårørende. Jeg mener selvfølgelig ikke, at vi skal derhen hvor teknologi skal erstatte omsorgspersonale. Men vi kunne i kommunen udlåne forskelige teknologier, såsom fx GPS-tracker således at hjemmeboende borgere med en demensdiagnose og deres pårørende, kunne få lidt mere tryghed og hjælp i hverdagen.
Udlicitering
Jeg har arbejdet i det offentlige både i kommune og region, og jeg er blevet usikker på, om det offentlige automatisk giver bedst kvalitet. Jeg oplever, at det kan blive en sovepude, hvor penge bare automatisk vælter ned i kasserne ude i kommunerne. Jeg blev bekræftet i min forståelse, da Ankestyrelsen i 2004 udgav en rapport, der konkluderede:
“Resultaterne i undersøgelsen viser, at hovedparten af kommunerne vurderer, at organisationsændringer og ændringerne i medarbejderstaben i visitationen harmedført forbedringer i kvaliteten og ensartetheden i visitationen. Ligeledes har ændringerne skabt forbedringer af klarheden over kvaliteten i ældreplejen og muligheden for tilsyn og kontrol”.